Katamenial epilepsi: när hormoner och epilepsi samspelar

Epilepsi kan ofta innebära en viss oförutsägbarhet. För kvinnor blir det här extra märkbart då anfall kan förändras i takt med olika stadier av menstruationscykeln. Denna variation, som kallas katamenial epilepsi, adderar en extra dimension till upplevelsen av att leva med epilepsi för kvinnor. Men varför händer detta, och hur kan det bidra till att vi hanterar och förstår epilepsi bättre?

Gabriella Jerlström
Publicerad 28 Nov 2023

Epilepsi kan ta sig uttryck på olika sätt hos olika individer. En specifik form – katamenial epilepsi – dyker enbart upp hos kvinnor. Här spelar mensen, och mer exakt de hormonförändringar som hänger ihop med den, en stor roll i hur ofta och hur allvarliga anfallen blir.

En trolig anledning är samspelet mellan de två huvudsakliga kvinnliga könshormonerna: östrogen och progesteron. Dessa hormoner går igenom cykliska förändringar varje månad, och deras fluktuationer kan ha en betydande effekt på anfall hos kvinnor med katanmenial epilepsi. Studier tyder på att höga doser av östrogen kan förvärra anfall, medan progesteron har en skyddande effekt. Denna balans mellan hormoner och hur de påverkar hjärnans aktivitet kan därför vara avgörande för att förstå katamenial epilepsi.

Möjliga metoder för att hantera katamenial epilepsi
Även om det inte finns någon universell lösning för att hantera katamenial epilepsi, har forskning visat att vissa metoder har kunnat erbjuda lindring:

  • Läkemedelsjustering: Att anpassa läkemedelsdoseringen och synkronisera med perioder då anfallen tenderar att öka, kan man uppnå en positiv effekt. Det är viktigt att poängtera att detta tillvägagångssätt endast ska ses utifrån individens specifika omständigheter och enbart utföras med stöd och vägledning av hälso- och sjukvårdspersonal.

  • Kompletterande medicinering: Vissa kvinnor har rapporterat en minskning i anfallsfrekvensen när de tar ett extra antiepileptiskt läkemedel under specifika faser av menstruationscykeln. Detta bör dock aldrig företas utan en läkares noggranna övervakning.

  • Användning av hormonella medel: Hormonbehandling, som inkluderar användning av progesteron eller preventivmedel, har i vissa fall visat sig hjälpa till att stabilisera anfallsaktiviteten. Återigen, detta ska ses som en individuell strategi snarare än en universallösning och bestämmas i dialog med läkare.

Inga av dessa metoder är one-size-fits-all-lösningar och bör både diskuteras och planeras tillsammans med kompetent hälso- och sjukvårdspersonal. Det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.


Komplexiteten i forskningen om katamenial epilepsi
Eftersom forskningen om katamenial epilepsi är ständigt pågående, kan det vara svårt att fastställa vilken metod som är mest effektiv. En randomiserad kontrollerad studie publicerad 2012 fann ingen signifikant skillnad i anfallsfrekvens mellan kvinnor som tog progesteron under delar av sin cykel och de som tog placebo.

Det är viktigt att komma ihåg att epilepsi är en komplex sjukdom som kräver individualiserad och helhetsorienterad behandling. Genom att förstå hur faktorer som menstruationscykeln påverkar epilepsi kan vi utveckla mer effektiva behandlingsstrategier. Trots att det finns mycket mer att lära, ger forskningen hopp om att kunna förbättra livskvaliteten för kvinnor med epilepsi.[1]

 

SW1421NP

[1] "Menstruation". Epilepsy Foundation. Retrieved from https://www.epilepsy.com/what-is-epilepsy/seizure-triggers/menstruation. Last visited [2023-07-13].

BrainPower är samlingsplatsen för allt som har med epilepsi att göra. Här finns innehåll om sjukdomen ur flera perspektiv – från personliga berättelser till forskningsframsteg och fakta. Genom BrainPower riktas rampljuset mot epilepsi och vad sjukdomen egentligen betyder. Hur är det att leva med sjukdomen? Hur är det att vara anhörig till någon som har epilepsi? Vilka forskningsframsteg görs? Plattformen är för dig som letar efter gemenskap, förståelse och information om ett sällan diskuterat tillstånd.

Brainpower är en del av Angelini Pharma Nordics AB, Birger Jarlsgatan 6D, 114 34 Stockholm, Sweden, Org.nummer: 559326-0259, Copyright 2023 © Angelini S.p.a. - All Rights Reserved