Kan mindfulness hjälpa vid epilepsi?

Mindfulness är främst en teknik för att hantera stress, men har även visat sig ha fördelar vid flera andra tillstånd, där epilepsi är ett av dem[1]. Men hur hänger egentligen mindfulness och epilepsi ihop?

Gabriella Jerlström
Publicerad 26 Jun 2023

Om du stannar upp en stund, efter detta stycke, och reflekterar över om du brukar vara i nuet – flackar tanken ofta i väg? När du tidigare idag åkte till jobbet, skolan eller någon aktivitet, lyssnade du då på musik? En podcast? Eller samtalade du kanske i telefon? Gjorde du något som distraherade dig från omvärlden under din transportsträcka?

Mindfulness, eller medveten närvaro, har sitt ursprung ur österländsk meditationskonst men är idag ett allmänt antaget viktigt terapeutiskt verktyg. Metoden går ut på att träna på att vara i nuet och helt enkelt vara medvetet närvarande med sina tankar och känslor.

Forskning visar att mindfulness kan vara en behjälplig metod för att minska stress, vilket har stor inverkan för vissa personer med epilepsi, då stress kan vara en utlösande faktor gällande epileptiska anfall[2]. Samma gäller vid depression och ångest, som är vanligare för personer med epilepsi[3]. Både depression och ångest kan förbättras med mindfulness-baserade metoder[4].

I en av de största studierna hittills, undersökte forskare effektiviteten av mindfulness-baserad terapi och socialt stöd hos patienter med läkemedelsresistent epilepsi. Resultatet visade bland annat på övergripande förbättring av livskvalitet, minskad anfallsfrekvens, förbättring av depression och förbättrad kognition. I sin helhet går det att dra slutsatsen att mindfulnessbaserad terapi avsevärt förbättrar livskvaliteten hos patienter med läkemedelsresistent epilepsi[5].

För den som har svårt att bli ett med nuet kan andningsövningar vara ett bra hjälpmedel. Flera studier visar att långsam och kontrollerad andningsteknik skapar bland annat ökad komfort, avslappning, behaglighet och minskade symtom på upphetsning, ångest, depression och ilska. När vi andas lugnt och kontrollerat aktiverar vi det parasympatiska nervsystemet, vilket kan bidra till att sänka blodtrycket, minska stressnivåerna och främja avslappning i kroppen.[6]

I videon nedan finner du en guidad andningsövning:

Medveten närvaro utövas ofta som en del av meditation, yoga eller andra tekniker som exempelvis kroppsscanning[7]. Tittar vi närmare på begreppet yoga finns flera hälsofördelar. Bland annat kan det fungera som ett verktyg för att finna inre lugn och minska stress, vilket kan vara en potentiell utlösare. Yoga och meditation kan också vara användbara för att hantera biverkningar av epilepsimediciner, såsom trötthet och humörsvängningar. Dock finns det inte tillräckligt med bevis som kan understryka att yoga fungerar som behandling för epilepsi[8].

Det är dock viktigt att notera att yoga och meditation inte är ersättningar för traditionell medicinsk behandling för epilepsi.

Vill du får mer information eller komma igång med mindfulness-tekniker?
Kontakta din läkare eller annan vårdgivare – förhoppningsvis kan de ge dig goda råd för att komma igång.

 

 

SW920NP March 2023
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25818837/  Last visited [2023-03-03]

[2] https://www.epilepsy.com/complications-risks/moods-behavior/stress-mood-and-seizures/mindfullness#What-Is-Mindfulness Last visited [2023-03-03]

[3] https://www.epilepsy.com/complications-risks/moods-behavior Last visited [2023-03-03]

[4] https://www.epilepsy.com/complications-risks/moods-behavior/stress-mood-and-seizures/mindfullness#What-Is-Mindfulness? Last visited [2023-03-06]

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26333801/ Last visited [2023-03-06]

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6137615/ Last visited [2023-03-06]

[7] https://www.epilepsy.com/complications-risks/moods-behavior/stress-mood-and-seizures/mindfullness#What-Is-Mindfulness? Last visited [2023-03-06]

[8] https://www.medicalnewstoday.com/articles/hot-yoga-and-epilepsy#can-hot-yoga-help Last visited [2023-03-06]

 

BrainPower är samlingsplatsen för allt som har med epilepsi att göra. Här finns innehåll om sjukdomen ur flera perspektiv – från personliga berättelser till forskningsframsteg och fakta. Genom BrainPower riktas rampljuset mot epilepsi och vad sjukdomen egentligen betyder. Hur är det att leva med sjukdomen? Hur är det att vara anhörig till någon som har epilepsi? Vilka forskningsframsteg görs? Plattformen är för dig som letar efter gemenskap, förståelse och information om ett sällan diskuterat tillstånd.

Brainpower är en del av Angelini Pharma Nordics AB, Birger Jarlsgatan 6D, 114 34 Stockholm, Sweden, Org.nummer: 559326-0259, Copyright 2023 © Angelini S.p.a. - All Rights Reserved